Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak niedrobnokomórkowy T3N2M0 |
Ola Olka
Odpowiedzi: 70
Wyświetleń: 21280
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-10-25, 15:02 Temat: Rak niedrobnokomórkowy T3N2M0 |
marzena66 napisał/a: | Każdy pacjent musi przed samym podaniem chemii mieć zrobioną świeżą morfologię. | Tego nie byłam właśnie pewna czy musi to być bezpośrednio przed - ale marzena66 ma napewno rację!
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-10-25, 13:05 Temat: Rak niedrobnokomórkowy T3N2M0 |
venda napisał/a: | Czy dobrze mi się wydaje mi się, że skoro 02/11 będzie robiona morfologia przed kolejną chemią, to pomysł zrobienia badania jeszcze teraz nie jest najlepszy | Też tak myślę. Chyba że zrobicie już teraz z marszu, to ten termin 02.11 nie będzie wtedy potrzebny.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-10-10, 07:38 Temat: Rak niedrobnokomórkowy T3N2M0 |
venda napisał/a: | Ciocia zostala przyjeta na oddzial w CO, ale niestety nie mozna podac jej chemii pierwszego wyboru ze wzgledu na wyniki krwi. | Niestety tak to jest, że trzeba mieć odpowiednie wyniki krwi aby przyjąć chemię. Jest to agresywna terapia która ma duże działania uboczne i u osłabionego pacjenta może spowodować więcej szkód niż korzyści. venda napisał/a: | Ten sam lekarz na wiesc o tym, ze przenosimy sie do CO, powiedzial cioci, ze bedzie tego zalowac.. jak mozna powiedziec cos takiego ciezko choremu czlowiekowi. | Faktycznie nie zachował się dobrze , po prostu nie można kopać leżącego. venda napisał/a: | Nie ma apetytu, a my nie mamy serca jej zmuszac. | Niech ciocia je na co ma ochotę - może by piła wspomagająco nutidrinki? - mają sporo kalorii no i witaminy.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-10-06, 07:15 Temat: Rak niedrobnokomórkowy T3N2M0 |
venda witaj na forum.
Bardzo mi przykro że i wasza rodzina boryka się z rakiem płuc. U cioci jest niestety stan zaawansowany, duży guz z naciekami i przerzutami do węzłów chłonnych. o leczeniu raka płuc możesz tu poczytać: http://www.onkonet.pl/dp_rakpluca.html
T3N2M0 - oznacza
T3 guz każdej wielkości z naciekaniem następujących struktur anatomicznych
N2 obecne przerzuty w węzłach chłonnych śródpiersia po stronie guza lub/i w węzłach poniżej rozwidlenia tchawicy
M0 - brak przerzutów odległych
venda napisał/a: | Na moje pytanie o to czy nie powinnismy znac podtypu raka (chodzi mi o plaskonablonkowy etc.), zeby lepiej dobrac chemie, dwaj lekarze powiedzieli, ze nie ma to wiekszego znaczenia. | NOS (typ niskozróżicowany) jest podtypem - popatrz tu: https://www.zwrotnikraka....-pluc-leczenie/ tam masz przedstawiony schemat typów i podtypów raka płuc.
venda napisał/a: | I czy w trakcie kursu chemii nie ma mozliwosci kontynuowania diagnostyki? Np. powtorzenia bronchoskopii? W kierunku hist-pat, ale tez na przyklad badan molekularnych?
| W trakcie chemii przeprowadza się badania kontrolne by sprawdzić czy leczenie działa. Ponieważ chemię przepisuje się po badaniach histopatologicznych i określeniu typu raka nie ma potrzeby powtarzać bronchoskopii jak i innych tego rodzaju badań.
Teraz trzeba patrzyć czy leczenie zadziała.
Pozdrawiam serdecznie |
|